Nenechte se zaskočit nečekanými gurmánskými přáními zákazníků

Protože především v obchodě platí pořekadlo Náš zákazník, náš pán, měli by se i pracovníci podnikající v gastronomickém odvětví připravit na nečekaná přání zákazníků a potěšit je produkty prvotřídní kvality. Anebo existuje ještě lepší varianta: překvapit zákazníky nabídkou, jež je mile zaskočí a namotivuje k objednávce, o níž doposud neměli ani tušení.

Nepodceňujte umění šikovného kuchaře, barmana a cukráře

Neobvyklé receptury předkládaných pokrmů, zvláštní tvary dezertů, míchaných koktejlů, osvěžující drinky atypického zbarvení a s příchutěmi, jež by ani v Karibiku nevykouzlili protřelí barmani. Existuje mnoho způsobů, jak dosáhnout zvýšeného zájmu klientů o předkládané lahůdky. Na prvním místě je vždy zkušený šéfkuchař, jenž nešetří nápady, na dalším je barman, který jak z partesu chrlí neskutečné míchané alko i nealkoholické drinky. Své místo má ale i cukrář, jenž z obyčejného žloutkového věnečku vyrobí téměř svatební věnec, z laskonky laskominku a z kokosky dortík plněný skutečným kokosem.

Se zastaralým vybavením kuchyně nic nevykouzlíte

Chutě je třeba podpořit vůní a barvami, a proto by měla nabízená jídla, předkrmy a dezerty lahodit oku i čichovému ústrojí. Nezapomeňte na to! Naštěstí už ze školních jídelen téměř vymizely univerzální hnědé omáčky “uho”, ale stejně – zeptejte se doma svých ratolestí, jak jsou spokojeny s jídelníčkem ve školní jídelně… Přitom by stačilo tak málo. Kuchařky si se svým umem sotva vystačí, pokud je školní kuchyně vybavena zařízením třetitřídní kvality, potraviny nelze skladovat v dostatečně prostorných chladicích a mrazicích zařízeních, nemají k dispozici potřebné nádobí, ohřívače talířů nebo mixéry na opravdové limonády.

I maličkosti v gastro vybavení hrají podstatnou roli

Provozovatelé jídelen by měli myslet především na strávníky a na množství vrácených obědů, které většinou skončí ve stoupě. Po debatě se šéfkuchařem a kuchařkami, ale i pomocnými pracovními silami by měli zvážit, čím by šla provozovna obohatit pro zjednodušení práce, ale i pro zlepšení kvality vařené stravy. Mikrovlnné trouby, vaflovače, vařiče těstovin, výrobníky leduplničky klobáskontaktní gril, elektrický kráječ nebo palačinkovač, to vše jsou užiteční pomocníci, jež využije každá zručná kuchařka a ocení hladový strávník.